Jubilate

Det er nå det gjelder

I januar 2021 går det 20. Glogerfestspillene av stabelen. Det var nå på tide med den store festen, med sammenkomsten, med å slå på stortromma, sende opp fyrverkeriet, lade kanonene og heise seil. En uke til ende.

Og så stanset verden opp.

Plutselig var alt litt mindre menneskelig. Ingen klemming, ingen nærhet, ingen musikk, annet enn på skjerm. Og sakte vokste det seg fram en forståelse for hvor viktig det faktisk var å gå og høre en konsert. Sammen med andre.

Og ingenting var sikkert. Det var det eneste sikre.

Sakte, etter den første nedlåsingen, så har vi sluppet litt og litt mer opp. Sakte har vi vent tilbake til et nytt nivå på vei tilbake til normalen. Vent oss til at det med ett var den nye normalen.

Og da blir jo behovet for å feire nye normaler enda større.

Og fremdeles er det jo slik, at Glogerfestspillene jubilerer i 2021. Det tyvende festspill skal gå av stabelen.

Feiring. Vi mennesker har alltid et sterkt behov for å feire og markere. Kanskje er det vårt behov for å se tilbake på det som har vært, fundere over hvordan vi har kommet dit vi kommet og lure på hvordan fremtiden vil se ut. Stanse opp og kikke seg rundt. Men alltid sammen med andre mennesker. Vi har et behov for å fylle livene våre med glede. Og det er det vi gjør, i alle jubileene. Vi stanser opp og feirer, slår oss på brystet og sier at vi har noe helt spesielt. Og det har Glogerfestspillene. 20 år med kammermusikk på høyeste, internasjonale nivå. I verdens mest fantastiske konsertlokale, Kongsberg Kirke.

Det er et jubileum vi skal ta på største alvor, og med den største glede.

Men samtidig skal vi ha med oss at det hviler et stort alvor over oss. Vi ser at vi ikke er udødelige. Vi ser at mennesket er en levende organisme, avhengig av alt og alle rundt oss. Er vi skjødesløse og behandler naturen deretter, så slår den tilbake på oss.

Derfor Jubileum. Og derfor med en dimensjon til. Det er nå det gjelder. Vi oppstår som fugl føniks, vi defineres på nytt. Glogerfestspillene og musikken blir aldri helt den samme.

Dette er tankene som gjennomsyrer programmeringen av festivalen i 2021. Det er fest og moro, det er alvor og gjenoppståelse. Det er fugl føniks og gjallende kanoner. Det er glede og ettertenksomhet.