Forrykt Du vet det sikkert ikke, men det er det skrudde som gjør verden tredimensjonal. Hvis du vil ha alle ting streite, må du flytte til en verden konstruert med vinkelhake. – HARUKI MURAKAMI
Hva er galskap, og hva er normalitet? Det har mennesket spurt seg til alle tider. Tradisjonelt sett oppfattes ofte galskap som brist på realitet, det motsatte av rasjonalitet og fornuft. Det lekende mennesket – homo ludens – tar med fantasi og glede sats inn i irrasjonell og sorgløs lek. Den elskende, syk av kjærlighetslengsel, tar skjebnesvangre valg i sin jakt på gjengjeldte følelser. Sinnsforvirrede setter eget og andres liv i fare når vrangforestillingene tar overhånd. Den forrykte og eneveldige diktatoren, blindet av egen overbevisning iscenesetter Ragnarok når makten ikke lenger går hens vei.
Det går en tynn linje mellom genialitet og galskap. Kunsten har i bilder, toner og ord alltid vært et speil for sjelen, ja, selve livet. Interessen for forholdet mellom kreativitet og galskap er ikke noe nytt. Aristoteles filosoferte over hvorfor eksepsjonelle menn så ofte er melankolske. «Den kreative kraften er intim med melankoli, søster til depresjon og datter av mani». Han skildret melankoli som motoren og toppen av det kreative geniet.
Verden står i brann. Pandemien var i ferd med å ebbe ut, da ufattelige hendelser endret Kongsberg for alltid. Den påfølgende vinteren brakte krig med seg, mennesker på flukt og ord som annektering, opprusting, propaganda og sanksjoner.
Galskapen rår. Det forrykte er i fokus, og fellesnevneren i menneskehetens kriser som pandemi og krig, er at vi tilhører samme klode, og vi deler skjebne. Og så er det som om vi skjønner, igjen, at kunsten og musikken er livets speil. Det er noe med menneskeligheten i musikken og at alt vi opplever, siver inn i musikken og kunstens vesen. Slik verden er forrykt og gal, slik er musikken det også.
Uten galskap og forrykthet ville ikke musikken og kunsten hatt det store spennet det har. Hva ville musikken vært uten de store følelsene, uten de forrykte komponistene, de gale utøverne, ja, alle de som står på kanten av livet? Musikken og kunsten skal beskrive alle livets sider, og galskapen og forryktheten er en del av det. På godt og vondt. Vondt fordi musikken kan romme det mørkeste i oss, godt fordi den beskriver og gir rom for de voldsomme følelsene, kjærligheten, tilhørigheten, lengselen og ikke minst håpet.
Hjertelig velkommen til Glogerfestspillene 2023!