YAGA 2018
YAGA 2018

Glogerfestspillene tilbyr stipend til “Young Artists Gloger Academy” (YAGA) 2018.

Glogerfestspillene er en festival for klassisk musikk i Kongsberg. I januar samles kammermusikere, orkestre, kor, ensembler og individuelle kunstnere for å delta ved omtrent 25 forskjellige konserter og fremførelser i fem dager for et publikum på omkring 6000. Hovedscenen for festivalen er Kongsberg kirke, kjent for sin eksepsjonelle akustikk og sitt vakre rokokkointeriør.

I 2015 grunnla Glogerfestspillene et akademi for unge musikere og sangere, Young Artists Gloger Academy – YAGA. Her kan sangere og musikere som skal starte karrieren sin, få sjansen til å jobbe med internasjonalt anerkjente lærere/instruktører og delta i konsertprosjekter der de får en unik mulighet til å utvikle seg som kunstnere. YAGA-deltagerne deltar også i noen av konsertene på Glogerfestspillene og har mulighet til å møte andre allerede etablerte artister og etablere kontakter for fremtiden.

For Glogerfestspillene 2018 leter vi etter orgelstudenter på høyt nivå fra hele Europa, gjerne master-studenter som aktuelle søkere til YAGA-programmet. Vi håper med dette at dere vil spre dette skrivet og oppfordre deres orgelstudenter å søke dette programmet .

Vårt flotte Glogerorgel fra 1765 vil være et naturlig midtpunkt denne uken, men vi har også andre instrumenter som skal vies oppmerksomhet i undervisningen (cembalo, continuo orgel og clavichord). Undervisningen vil blant annet bestå av: mesterklasser med ulike tema, foredrag, workshops, samspill med andre musikere, minikonserter og minst en større konsert. Siden Glogerorgelet står i sentrum vil det naturlig nok bli mest fokus på musikk og temaer som står til dette instrumentet . Et detaljert program for kurset vil foreligge i høst.

Vi setter av god tid til det sosiale, slik at YAGA-deltagerne vil også få tid til å bli kjent med hverandre og andre festivalmusikere i løpet av en innholdsrik uke på Kongsberg.

Vi er så heldige at vi har fått 4 dyktige musikere og pedagoger til å undervise denne uken, og lærerkvartetten består av: Karin Nelson (NMH-Oslo), Matthias Havinga (Konservatoriet i Amsterdam), Joel Speerstra (GoArt- Gøteborg) og Henry Fairs (Konservatoriet i Birmingham)

Her følger informasjon om lærerne/instruktørene ved YAGA-kurset:

Karin Nelson, født 1960 i Boviken nord for Skellefteå, er en svensk professor i orgel og orgelintepretasjon. Hun fikk sine første orgelundervisning hos organist Bengt-Arne Harlin i Skellefteå kirke. Siden ble hun utdannet til musikklærer og kirkemusiker ved Musikkhøgskolene i Piteå og Gøteborg. Etter å ha fullført orgel diplomutdanning i Gøteborg, studerte hun orgel og cembalo på Sweelinck Conservatory i Amsterdam. Nelson har vært organist i Hagakyrkan, og professor i orgel- og orgel improvisasjon ved musikkakademiet ved Högskolan för scen och musik, Göteborgs universitet. Siden 2013 har hun jobbet som professor ved Norges Musikkhøgskole i Oslo i seksjonen for Kirkemusikk og orgel. I 2010 oppnådde hun Ph.D. Grad basert på avhandlingen med tittel: Improvisation and Pedagogy through Heinrich Scheidemann’s Magnificat Settings, som omhandler årsaken til notering i Nord-Tyskland på 1700-tallet da organister ellers var kjent for deres rike evne til å improvisere. I tillegg til konsertaktiviteter i Sverige og utlandet har hun utført flere radio- og CD-opptak.

Matthias Havinga (født 1985) er både konsertorganist og pianist fra Holland. Han oppnådde Mastergrad i musikk med «summa cum laude» ved Konservatoriet i Amsterdam med Jacques van Oortmerssen, og ble uteksaminert i piano med Marcel Baudet på samme institusjon. På Det kongelige konservatorium i Haag studerte han kirkemusikk med Jos van der Kooy. Han har vunnet flere priser ved internasjonale orgelkonkurranser, inkludert førsteplass ved Kotka International Organ Competition 2009. Han har spilt konserter ved prestisjefylte scener og kirker over hele Europa, Russland og USA, og har spilt ved en rekke radiosendinger. Havinga oppnådde stor annerkjennelse av da han kom ut med CD-innspillingene , 'J.S. Bach - Italian Concertos ',' Passacaglia 'og' Dutch Delight ', som ble merket med Brilliant Classics-etiketten. Matthias Havinga er ansatt som assisterende professor i orgel ved Konservatoriet i Amsterdam, og holder regelmessig orgelmesterklasser i mange europeiske land. Han underviser også i musikkteori for spesielt begavede elever ved Muziekschool Amsterdam. Han er aktiv som solist og continuo-organist i kombinasjon med ulike kor og orkestre. Han har blant annet spilt med The Royal Concertgebouw Orchestra, og kor som Nederlands Kamerkoor, Collegium Vocale Gent og the Nederlandsk Radio Choir. Havinga innehar også organist titulaire i Koepelkerk i Amsterdam hvor han spiller på et Bätzorgel fra 1830.

Joel Speerstra, født 1965, er seniorforsker ved GO-Art, Gøteborg Organ Art Center, et forskningssenter for tverrfaglige studier av orgel og tilhørende tasteinstrumenter, etablert i 1995 ved Gøteborgs Universitet. Han er aktiv som instrumentbygger, utøver, lærer og musikolog. Han har vært en praktiserende kirkemusiker siden han var femten år, og har holdt konserter på historiske tasteinstrumenter siden han var 18-år, mer eller mindre samtidig ble han fascinert av tasteinstrumentbygging. I de fleste av sine siste konserter, har han spilt både orgel og clavichord. Ofte er konsertene knyttet direkte til en konferanse, mesterklasse eller sommerkurs. Han er medlem av fakultetet i Smarano, arranger sommerakademi i Trentino, Italia. Sammen med Per Anders Terning har han bygget mer enn femti pedalclavichord, og manualclavichord for private kunder og institusjoner i Europa, Nord-Amerika og Asia. Han har nylig mottatt Hilding Rosenberg-prisen i musikkvitenskap fra Det Kongelige svenske musikkakademiet.

Henry Fairs, født i Hereford (England), mottok sin tidligste musikalske opplæring som korist ved Leominster Priory og studerte ved Konservatoriet i Birmingham. Her ble han uteksaminert med First Class Honors og var en vinneren av en pris ved Royal College of Organists som gav han et stipend fra grevinnen av Munsters fond. Stipendet gav han muligheten til å foreta forskerstudier i Paris, Köln og Wien. Viktige lærere og påvirkninger har inkludert David Saint, Susan Landale, Thierry Mechler, David Sanger og Michael Radulescu.

Henry Fairs er leder av orgelstudiet ved Konservatoriet i Birmingham og dessuten er han organist ved Universitetet i Birmingham. Han har vunnet en rekke internasjonale orgelkonkurranser, inkludert Paris, St Albans og Chartres. Siden kom han på førsteplass og vant en spesialpris ved Odense International Organ Competition, har konsertkarrieren tatt ham til de store europeiske orgelmusikksentrum og til Amerika, Canada og Japan, og utfører solo-konserter, kringkasting og konsert på både historiske og moderne instrumenter Han liker både å spille og underviser en del utenlands i et bred spekter av repertoar: for tiden har han konsentrert mye om J.S. Bachs orgelverker i et prosjekt som involverer forskning og fremførelse av alle hans orgelverker. I tillegg har han de siste årene vært opptatt av å spille samlede verker av komponister som : Alain, Liszt, Reubke, Messiaen og Duruflé.

Angående YAGA-søknaden

Glogerfestspillene betaler for reise, kost og losji (innkvartering hos vertsfamilier) samt all undervisning under festivalen i Kongsberg 19.-29. Januar 2018. YAGA-stipendiatene får også gratis adgang til konsertprøver samt endel av konsertene under Glogerfestspillene.

Dato for akademiet 2018:

Ankomst til Kongsberg: Fredag ​​19. januar 2018.

Siste konsertopptreden i Kongsberg: søndag 28. januar. (dette er festspillenes siste dag)

Avreise fra Kongsberg: Mandag 29. januar 2018.

Søknadene bør bestå av en kort CV med personlig informasjon, et bilde av deg selv, kontaktdetaljer og en digital link til lydopptak eller videoopptak hvor du fremfører 2 orgelstykker av eget valg. Stykkene skal være fra (ca1600-ca1850) barokken eller tidlig romantisk periode. Når vi har mottatt alle søknadene, vil vi velge ut 6-8 kandidater som får delta på YAGA.

Søknadene skal sendes innen 10. oktober 2017 via e-post til Kristin Flatland Solbu på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..

Du finner mer informasjon om Glogerfestspillene på www.glogerfestspillene.no

Vi ser frem til å motta søknaden din!

Share