YAGA
YAGA
YAGAorgelYoung Artist Gloger Academy (YAGA) er Glogerfestspillenes tilbud til unge musikere i starten av sin karriere. I løpet av to intense uker på Kongsberg vil åtte unge organister jobbe med internasjonalt anerkjente instruktører. Nåløyet for å bli med er trangt og årets deltakere holder masternivå.

YAGA ble etablert i 2015 med ønske om å skape et sted for unge musikkstudenter innenfor festspillenes rammer. Akademiets innhold retter seg mot ulike grupper hvert år, det være seg sangere, strykere, blåsere, regi osv.- I år vil vi gjøre vårt til at orgelet når ut til publikum når det trakteres av fremtidens stjerneorganister, sier kunstnerisk leder Isa Katharina Gericke og fortsetter – Vi har vi gleden av å hilse åtte unge organister velkommen til Kongsberg. I løpet av to intense uker konsentrerer deltagerne seg om kunstneriske prosjekt sammen med mentorer og lærere som har høyt internasjonalt nivå.

Festspillpublikummet vil få muligheten til å høre årets YAGA-artister og instruktører under Orgelkvarterene og de to Glogerkonsertene lørdag og søndag.

Studenter med imponerende bakgrunn

Selv om det er musikkstudenter vi her snakker om, holder de unge organistene et svært høyt nivå. De fleste er på masternivå og har allerede gjort seg bemerket gjennom blant annet musikkonkurranser, konserter og plateinnspillinger. Mange av deltagerne behersker også flere instrumenter i tillegg til orgel. Studentene kommer fra England, Tyskland, Australia, Danmark og Estland og skal bo hos vertsfamilier under sitt opphold i Kongsberg. I løpet av festspillene skal både spille på Glogerorgelet i Kongsberg og på kirkeorglene i Haug og Hedenstad.

Lærere med høyt internasjonalt nivå

- Det er ingen tvil om at årets lærerkrefter har bidratt sterkt til å tiltrekke seg søkere på et svært høyt nivå sier daglig leder Margit Åsarmoen, og fortsetter - Vi er privilegert og har fått fire dyktige instruktører med høy internasjonal anerkjennelse til å undervise under årets YAGA. Lærerkvartetten består av: Karin Nelson fra Norges Musikkhøyskole i Oslo, Matthias Havinga fra Konservatoriet i Amsterdam, Joel Speerstra fra GoArt i Gøteborg og Henry Fairs fra Konservatoriet i Birmingham.

- Det blir mange spennende mesterklasser i Kongsberg under festspillene sier kantor Kristin Flatland Solbu. Hun administrerer årets YAGA og er selv utdannet organist. Henry Fairs vil holde en mesterklasse basert på Bachs “Clavier Übung 3». Han skal til og med ha med seg to clavicord til festspillene, et øvingsinstrument som ble brukt på Bach sin tid. Karin Nelson vil holde en mesterklasse om improvisasjon og nord-tysk musikk fra det syttende århundre, et tema hun har skrevet doktorgrad om. I tillegg vil Joel Speerstra lære deltakerne om Bachs tangentteknikk og Matthias Havinga vil gi de et dypdykk i Mendelssohns’s tidligmusikk.

Presentasjon av årets YAGA-deltagere:

 

Dominik Goebel 

Dominik Göbel kommer fra Tyskland men er bosatt i Gøteborg. Han har en bachelor i kirkemusikk, trakterer både orgel, piano og trompet og har han deltatt på en rekke mesterklasser. Dominik har også hatt oppdrag som kordirigent og har undervist ved en rekke workshops og seminarer.

Daniel Seeger 

Daniel Alexander Seeger kommer fra Tyskland. Han har bachelor i både kirkemusikk og orgel fra Berlin. I tillegg til orgel, har Daniel Alexander tatt pianotimer, trommetimer og har i tillegg utdanning innenfor korarbeid og dirigering. Daniel har deltatt i flere musikkonkurranser og mottatt flere priser.

Isaac Lee 

Isaac Lee har både en bachelor i kirkemusikk og en master i orgel fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Han har allerede rukket å jobbe som organist i en rekke kirker og har siden februar 2017 hatt stipend ved Roskilde domkirke. Isaac har allerede en imponerende liste over avholdte konserter i flere land og har også mottatt flere stipender og priser.

Sean Heath 

Sean Heath kommer fra England og har en musikkutdannelse fra University og Cambridge og University og St Andrews. Han har deltatt på en rekke mesterklasser og studieturer i tillegg til utstrakt konsertvirksomhet. Sean har også gjort flere plateinnspillinger.

Sanne Lorenzen 

Sanne Behrends Lorenzen kommer fra Danmark og har en master i orgel fra Basel i Sveits og bachelor i kirkemusikk fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Hun har også gjennomført studier i piano og Cembalo. I tillegg har Sanne deltatt ved en lang rekke mesterklasser og flere store musikkonkurranser.

Bilde 05. Arno Humal 

Arno Humal kommer fra Estland. Han har spiller både orgel og piano og driver dessuten med korarbeid og dirigering. Han tar for tiden en bachelorgrad i orgel i Gøteborg og har deltatt på en rekke mesterklasser. Tross sin unge alder har Arno allerede rukket å holde en rekke konserter. Han har også arbeidet som organist i ulike kirker.

Edith Yam 

Edith Yam er født i Australia. Hun har en bachelor i orgel fra Sydney og tar i dag en master i orgel ved konservatoriet i Amsterdam. Hun har i tillegg tatt en rekke andre fag innenfor musikk og kunst. Edit har deltatt og vunnet flere musikkonkurranser i både inn og utland og har også mottatt en rekke stipender for sitt musikalske talent.

Haggett 

Julian Haggett kommer fra England og har en imponerende karriere. Han har spilt både fløyte og piano før han endte opp med å fokusere på orgel. Haggett har mottatt en rekke stipender og har i tillegg jobbet som hjelpelærer ved noen av de mest anerkjente lærestedene i England. Han har hatt en aktiv konsertaktivitet både i Europa og Asia. I dag har Julian tatt opp igjen masterstudiene i orgel ved konservatoriet i Birmingham.

Klikk for mer infomasjon om gratiskonserter der du kan høre årets YAGA-organister

Klikk for mer informasjon om Glogerkonsert I og Glogerkonsert II

 

Share