Kongsberg kirke
Kongsberg kirke
kk alter 400Kongsberg kirke er en særpreget og rikt utstyrt barokk-kirke, innviet i 1761. Selv om kirken har et relativt beskjedent ytre i ordinær rød teglstein, er innredningen desto mer storslagen.

Det meste av inventaret i kirken er av tre, men store deler av søyler og andre overflater er malt for å etterligne marmor. Det meste av inventaret er holdt i en kjølig blåfarge. Det gedigne alterpartiet i rokokko er overdådig utsmykket med gullfargede ornamenter, og over dette troner det mektige Gloger-orgelet med en gullkantet fasade.

Regnet etter antall sitteplasser, er Kongsberg kirke norges største. Tilsammen 2.400 plasser er fordelt på gulvplanet, to gallerier, samt en rekke losjer midt imot alterpartiet. Losjene er ustyrt med vinduer som  kan senkes ned i balustraden.

Kongsberg kirkes krystall-lysekroner har kun levende lys, og tennes bare ved spesielle anledninger. Lysekronene ble laget ved Nøstetangen glassverk ved Hokksund. Kronene ble påbegynt i 1759, men ble ikke hengt opp før i 1771. Det var den kjente kunstneren og gravøren Heinrich Gottlieb Köhler som designet lysekronene, og den største er hele tre meter høy. Lysarmene er av glass med vridde rifler og de er behengt med spir og pendelokker i klart, magnanrødt og koboltblått glass.

Praktisk informasjon: Kirken har en stor parkeringsplass på vestsiden av kirken (Kirketorget). Det er også enkelte parkeringsplasser i gatene rundt kirken. Kongsberg kirke har to inngangspartier, ett fra kirkegården og ett på motsatt side fra kirketorget. Sistnevnte er ikke vanligvis for offentlig bruk, men benyttes av ansatte og artister. Kirken har handicap-inngang fra sør og ett toalett for publikum rett innenfor hovedinngangen.

 

Share