Glogerfestspillene 10 år
Historikk

10 år har nå gått sisden Glogerorgelet i Kongsberg kirke sto ferdig restaurert. Etter flotte åpningsfestdager kom idéen om å gjøre den siste uken i januar til en årlig markering for klassisk musikk i Kongsberg. I år feirer vi derfor de 10. Glogerfestspill.

Gjennom disse årene har Kongsberg blitt presentert for vakker og spennende musikk og møtt mange flotte artister, både norske og fra andre land. Festspill i januar er spesielt i forhold til mange andre tilsvarende arrangementer. Vinteren innbyr ikke akkurat til musikk i gatene eller folkeliv på utekaféer. Desto mer tilbys av varme og lys innendørs! Litt utendørs kø er ikke til å unngå – men det hjelper litt med gløggservering til de ventende.
Sentralt i arrangementene er Kongsberg kirke med sitt store rom og vakre interiør. Det er alltid en glede å vise nye artister kirken – et hus som inspirerer mange til ekstra musikalsk engasjement.
I arbeidet som daglig leder og inspirator står Reidar Hauge sentralt. Som kantor og nå som leder for Glogerakademiet har han trukket det hele i gang. Sammen med våre dyktige kunstneriske ledere, sopranen Isa Katharina Gericke og dirigenten Olof Boman lages et innhold for festspillene som år etter år trekker et stort publikum til konsertene. Fram til 2008 var Sveinung Bjelland kunstnerisk leder sammen med Isa. I år kan han ønskes tilbake som artist.

Hele byen engasjert

Gjennom disse 10 årene har hele byen etter hvert blitt engasjert. Det er festspillinnslag i forretningenes utstillingsvinduer og konserter flere steder i byen. Bedriftene har også blitt viktige samarbeidspartnere.
En innarbeidet del av festspillene har blitt Ode til Gloger, der Kulturskolens elever presenterer seg sammen med artister fra Festspillene. For elevene har dette blitt et mål som det arbeides mot over lang tid, og disse konsertene gir et imponerende bilde av det gode arbeidet som gjøres i Kulturskolen i Kongsberg.

Blant mange høydepunkter kan en minnes besøk av dronning Sonja i 2003, festspillåpninger ved daværende kulturminister Trond Giske og stortingspresident Torbjørn Jagland. Akademie für alte Musik Berlin har gitt barokkmusikk et nytt innhold for mange.
Et høydepunkt er også den tradisjonelle festgudstjenesten på søndagen, der festspillenes musikalske krefter bidrar sammen med byens eget Glogerfestspillkor. Salmedikteren Svein Ellingsen har skrevet en egen salme til Glogerfestspillene, med melodi av Reidar Hauge. Salmen åpner slik:

Vi kommer frem for Gud med hjertets jubel,
Et rom er åpent der vi kan gå inn.
Her er vi omgitt av århundrers lovsang,
Og sangen toner dypt i våre sinn.

Festspillenes mange innslag settes slik inn i en større sammenheng. I alt dette positive som nå etter 10 år ligger bak oss, må en ikke glemme utfordringen som ligger i å skape fornyet og økt interesse og ikke minst ha en sunn økonomi i arrangementene. En vellykket gjennomføring hviler også på en engasjert medarbeiderstab som yter en stor innsats. Det er gledelig med gode tilbakemeldinger fra artistene over et nært og godt opplegg som de sjelden finner andre steder. Dette gir rom for gode møter mellom artister, og gir igjen minneverdig samspill for publikum.
Knut Wadd Hermansen fra Laagendalsposten skrev en gang: «Musikken bidrar til at hverdagens støv vaskes bort fra sjelen». Ønsket for framtiden er at Glogerfestspillene, med både alvor og humor, fortsatt skal være et lyspunkt i vintertiden og bidra til å markere Kongsberg med Musikalsk gull i Sølvbyen!
Amund Tinderholt
Share