Artistoversikt 2012
Alle artikkelkategorier

Artistoversikt 2012

berit 900Berit Norbakken Solset tilhører eliten blant våre yngre sopraner. Etter avsluttet diplomstudium ved Norges Musikkhøgskole vant hun i 2006 Rikskonsertenes prestisjefylte konkurranse INTRO-klassisk. Dette ledet blant annet til et tett samarbeid med Bjarte Eike og Barokksolistene.

Norbakken Solset er generelt opptatt av samtidig oppføringspraksis og har i en duo med pianisten Ingfrid Breie Nyhus på hammerklaver med stor suksess framført Haydns engelske sanger.

I tillegg til å være en flittig brukt solist i oratorier, pasjoner og messer har hun gitt solokonserter ved de tyngste festivalene i Norge, som Festspillene i Bergen, Oslo Kammermusikkfestival, Risør Kammermusikkfestival, Vestfold Festspillene og Nordlysfestivalen. Hun er jevnlig solist med de fremste orkesterne og dirigentene i Norge.

Hennes spesialitet er kirkemusikk, samtidsmusikk og lied, men hun har i de senere år også sunget opera med stor suksess. Senest i rollen som Abel i Scarlattis Il Primo Omicidio under Glogerfestspillene i Kongsberg 2010.

I 2012 synger hun hovedrollen i den nyskrevne operaen, Heksehammaren (R. Rasmussen).

Mer info på www.norbakkensolset.com

Hubert WildBle født i Karlsruhe, og studerte fiolin, sang og klaver ved musikkhøgskolen I Köln/Aachen. Sangstudiene ble fullført med professor Rudolf Bautz, hvor diplomeksamen ble avlagt med utmerkelse. Siden studerte han i Liedklassen til professor Dietrich Fischer-Dieskau ved Universität der Künste i Berlin. I 1995 fikk han sitt første operaengasjement ved Theater Essen, siden fulgte gjestespill ved operahuset i Aachen, Maastricht.

I 1998 ble han prisvinner ved den 30. Internasjonale sangkonkurransen "Toti dal Monte" I Treviso I Italia. Derfra ble han engasjert i operaen Faust av Charles Gounaud ved operaen I Treviso, Rovigo og Trento under musikalsk ledelse av Peter Maag. Videre fulgte engasjement i ensemblet ved Theater Vorpommern i Stralsund, ved Wiener Kammeroper, og Theater Heidelberg.

For tiden er han solist ved Landestheater Salzburg hvor han tolker store roller som bl.a. Figaro i Mozarts Le nozze di Fiagro og Angelotti i Puccinis Tosca.

Ved siden av barytonfaget har han spesialisert seg også som kontratenor, og tolker gjerne barokke roller som krever et slikt stemmfag. Som Lied- og konsertsanger er Hubert ofte invitert til internasjonale festivaler.

Mer info: www.hubertwild.de

W plaggeWolfgang ble født i Oslo av nederlandske foreldre. Han viste meget tidlig en glødende interesse for klassisk musikk, og begynte som fireåring å spille piano, samtidig som han gjorde sine første komposisjonsforsøk. 10 år gammel vant han en internasjonal talentkonkurranse i engelsk fjernsyn; året etter Ungdommens Pianomesterskap i Oslo.

I 1972 gjorde han en oppsiktsvekkende klaverdebut i Oslo - med H.M. kong Olav V til stede i salen. Han har siden vunnet flere nasjonale og internasjonale priser og legater, bl.a. Forsbergs Legat i 1979 og Levinprisen i 1987. I 1986 avsluttet han sine 6-årige studier ved Musikkhøyskolen i Hamburg, Tyskland, med utmerkelse.

Han er aktiv som utøver over store deler av verden, og er en ettertraktet kammermusiker. Han har vært solist med et stort antall orkestre, og har samarbeidet med en rekke fremtredende utøvere, som Ole Edvard Antonsen, Jens Harald Bratlie, Alexandr Dmitriev, Philippe Entremont, Lutz Herbig, Piotr Janowski, Evgeni Koroliov, Solveig Kringlebotn, Truls Mørk, Robert Oppenheimer, Leif Segerstam, Roberto Szidon, Lars Anders Tomter og mange andre.

Han har spilt inn CD-er på platemerkene SIMAX, 2L, Crystal og Norske Gram.

Komponisten Wolfgang Plagge har, siden han fikk sine første komposisjoner utgitt som tolvåring, utviklet seg til en moden, egenartet og mangesidig skapende kunstner med en omfattende produksjon. Hans verkliste spenner fra liturgisk musikk til symfoniske verker, og kammermusikk og solistisk klavermusikk utgjør en hoveddel. Han har fattet en særlig interesse for blåseinstrumenter, og har skrevet en rekke betydelige verker for tre- og messingblåsere i kammermusikalske konstellasjoner. Flere av hans komposisjoner er allerede i ferd med å få status som standardverker.

Videre har han lenge hatt en forkjærlighet for oldtidsmusikken i Nord-Europa, og en lang rekke verker er oppstått som følge av hans forskning på tidlig norsk middelalder.

Helt siden studietiden i Norge og Tyskland har fenomenet tid vært en viktig komponent i Plagges musikk, både i direkte og indirekte forstand: Betraktninger og studier omkring tidsforløp, manipulasjon av tidsfølelse og utnyttelse av tiden som formelement er vesentlige faktorer i hans kreative prosess.

Wolfgang Plagges musikk oppføres nå av enkeltmusikere, ensembler og orkestre over hele verden, og hans ry som komponist er i stadig vekst. I 1996 var han "Årets komponist" i Trondheim Symfoniorkester. Han mottok den amerikanske ASCAP Award i 2001 og vant Vocal Nord's komponistkonkurranse i 2003. En rekke av hans verker finnes innspilt på CD, og notemateriell er tilgjengelig hos 2L e-scores, Musikk-Husets Forlag as eller Norsk Musikkinformasjon. Han er medlem av Norsk Komponistforening.

annecarolynschluterAnne-Carolyn er opprinnelig tysk, nå bosatt i Norge. Hun fullførte sine sangstudier ved Kölner Musikhochschule I 1999. Hun er kjent for et bredt repertoar som opera-og konsertsangerinne med et spenn fra Cavalli frem til dagens komponister. Hun har en forkjærlighet for Lieder og romanser og gir jevnlig recitals i Tyskland, Kina, Island og Norge.

Anne-Carolyn har arbeidet med dirigent Sir Colin Davies, og turnert med dirigent Claudio Abbado ved ulike operahus og festivaler. Innen kirkemusikk har hun samarbeidet med Helmuth Rilling i verk som spenner fra Claudio Monteverdi til Wolfgang Rihm. Hun har også sunget under blant andre Konrad Junghändl, Sir Roger Norrington og Celso Antunes. I 2009 tolket hun rollen som skognymfe i Dvoraks Rusalka ved Den Norske Opera og Ballett i Bjørvika

Anne-Carolyn medvirker ved flere cd-innspillinger som Tryllefløyten med Claudio Abbado (Deutsche Grammophon) og på den prisvinnende innspillingen av Frank Schreckers Das Spielwerk und die Prinzessin

Mer info: www.annecarolynschlueter.com

staalsett1Stålsett ble født 1935 i Nordkapp og studerte teologi i Norge og USA. Har hatt en rekke kirkelige stillinger nasjonalt og internasjonalt, sist som Biskop i Oslo bispedømme fra 1998 til 2005. Han har bl.a. vært, generalsekretær i Det lutherske Verdensforbund, prost i Sør Østerdal prosti og generalsekretær i Det norske bibelselskap. Han har hatt en rekke verv i kirke og samfunn, bl. a som medlem av Nobelkomiteen i 14 år. Og han har deltatt i FNs arbeid for menneskerettigheter og nedrustning, og i arbeidet knyttet til HIV/AIDS. Han har hatt en rekke styreverv bl a. i Kirkens Nødhjelp og Bymisjonen Oslo. Han er medstifter av Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival og har vært styreleder i ti år. Siden 2006 har han vært Spesialutsending for Norge til fredsprosessen i Øst-Timor

Han er med i ledelsen av Verdensorganisasjonen Religioner for Fred, og formann for Det Europeiske Råd av Religionsledere, som begge arbeider for fred og forsoning i religiøse, sosiale og politiske konflikter. Han er bl.a. engasjert i prosjekter i Indonesia, Burma og Kirgisistan. Stålsett har utgitt en rekke bøker og driver en utstrakt virksomhet som foredragsholder og skribent. Han mottatt en rekke æresdoktorgrader og ordener, bl.a. Kommandør av St. Olav Ordenen, Storkorset av Guatemalas Quetzal Orden, og Øst-Timors Orden.