Fra 2018 - Bach spilte aldri piano
Hjem

Pubbanner

Illustrasjon banner GFS2019

Stjernenattbanner

yaga hedenstad2Det er Joel Speerstra som avslører denne sensasjonen. Vi vanlige dødelige forbinder Bach nettopp med piano- og orgelmusikk, men seniorforskeren ved GO-Art (Gøteborg Organ Art Center) kan fortelle at den gamle mesteren som døde i 1750, aldri spilte på et piano.

I disse dager er Speerstra i Kongsberg for å holde mesterklasse for årets Yaga-musikere. Young Artists Gloger Academy (Yaga) har tradisjonen tro, invitert talentfulle unge musikere som elever til mesterklasser og som konsertartister til festspillene. Årets mesterklasser stiller helt spesielle krav til øvingslokalene da årets åtte Yaga-deltagere er organister, noe som gjør det er vanskelig å finne et hvilket som helst øvelseslokale. De har hatt øvelser og mesterklasser i Haug kirke i Hokksund og Kongsberg Kirke, og på torsdag hadde de en spesielle øvelse i vakre Hedenstad kirke med et instrument de hadde svært lite erfaring med.

Utkonkurrert

Instrumentet heter klavikord. Det ligner piano ved at det har et klaviatur, men det har ikke hammere som slår på strengene, eller plukker strenger som på cembalo, men stempler som holder strengene på sammen måte som med fiolin. Faktisk ble instrumentet i sin tid klassifisert med fiolin. 

Klavikordet ble brukt fra 1500-tallet frem til ca.1800-tallet. Det var forgjengeren til pianoet, men når pianoet begynte å bli populært og masseprodusert, døde bruken av klavikord raskt ut. Pianoet kunne i motsetning til klavikordet brukes i de store konserthallene som ble bygget på den tiden, og lett høres av 2.000 mennesker. Klavikordet derimot, var bare mulig å bruke for små publikum da lyden ikke var så sterk.

Riktig for noen

Men likevel forble klavikordet viktig en stund for én yrkesgruppe, nemlig organistene. En grunn til det var at kirkeorglene ikke alltid var mulige å øve på da kirkene var i bruk. Dessuten trengte de hjelp av såkalte kalkanter - eller belgtråkkere. En annen viktig grunn, som er i ferd med å gjenoppdages i våre dager, er at teknikken man bruker på et piano er helt annerledes enn på et orgel. Et klavikord krever samme styrke i anslagene som et kirkeorgel, hvilket gjør at man kan lære seg å tolke stykkene på den måten de var ment av komponisten. - Skal man virkelig lære Bachs språk, må man øve seg på å "snakke det" på klavikord, sier Speerstra. Han har bygget rundt 50 klavikorder. Han forsker på å rekonstruerer nye klavikorder med forbedret kvalitet, og lærer bort kunsten å spille på dem. - Å spille på et kirkeorgel er fysisk krevende og organisten må ha styrke i fingre og armer. Derfor er det spesielt gunstig for organister å øve på klavikordet i stede for å et piano. Det kan hjelpe musikerne å unngå skade grunnet feilbelastning.

Norsk teknologiutveksling

Han forteller også at en nordmann på 1800-tallet faktisk hadde en finger med i spillet for å formidle ny teknologi på klavikordet. Han het Thomas Dyke Acland Tellefsen og var Chopins elev. Han hadde oppdaget et klavikord i Norge som var eid av Lindeman familien i Trøndelag.* De hadde et klavikord med forbedrede basspedaler hvor de hadde snudd pedalene for å gjøre dem mindre sensitive for sterke bein. Dette tok Tellefsen med seg til Paris og viste til klavikordkolleger og instrumentbyggere der, og dermed ble forbedringer etterhvert gjort i hele Europa.

Yagas-studentene hadde noen inspirerende timer i mesterklassen med Joel Speerstra og han selv uttrykker glede over å få formidle sin kunnskap. Han er amerikaner fra Wisconsim med trekvart norske gener, bosatt i Sverige. Når han ikke bygger klavikorder, reiser han land og strand rundt for å holde konserter og undervise.

*Et klavikord fra Lindemann-familien er utstilt på Ringve-museet i Trondheim.

Klikk for mer informasjon om Young Artist Gloger Academy

Tekst: Astrid Berdal, Glogerfestspillene

Share

Gloger festspillene

94x132 gloger23.-27. januar 2019

Kongsberg kirke og Glogerorgelet står i sentrum når stjerneartister møtes med energi og musikkglede.

Billetter vil bli lagt ut på www.ticketco.no 

Se videoklipp og bilder:

youtube logo   Instagram logo  snapchat 40px