Kritikerrost kammeropera
Hjem

Pubbanner

Illustrasjon banner GFS2019

Stjernenattbanner

KommentarfeltetFør ble sannheten servert av barn og fulle folk. Så kom kommentarfeltene. Hvordan høres det ut når lidenskapelige nettdebattanter, vemmelige nett-troll, oversprudlende bloggere og sidekommentatorer synger ut i en opera? Tekstforfatter Marianne Meløy og komponist Trygve Brøske har ivrig fulgt med i kommentarfeltene og laget en opera basert på tekster derfra. Kammeroperaen var en av de første i verden som ble skrevet om denne typen nettvirkelighet og blir fremført under Glogerfestspillene.

Kommentarfeltet tar temperaturen på tiden vi lever i. I kammeroperaen møter vi nettroll, glade bloggere, fitnessguruer, selvlærte fagspesialister, bløtdyr og i alle fall en moderator. Det blir saftige kraftsalver, såre skrik, nådeløse utskjellinger, hatretorikk, bolleoppskrifter og ett og annet digitalt selvmord. 

- Endelig en opera med et utrolig aktuelt og viktig tema, sier kunstnerisk leder Isa Katharina Gericke. Glogerfestspillene vil i år ha fokus på «ordskifte», og denne operaen sier en hel del om retorikken i vår tid. Sosiale medier, kommentarfelt, språk og holdninger på internett bryter tidvis med anstendighet, fornuft og respekt for hverandre. Alt dette skildres musikalsk når fire hovedroller med helt ulik bakgrunn møtes til nådeløse samtaler på nettet.

Kraftsalver og bolleoppskrifter

Kammeroperaen «Kommentarfeltet»Kammeroperaen «Kommentarfeltet» varer i litt over en time og henvender seg til alle som er gamle nok til å bruke internett. Urpremieren fant sted på Trøndelag teater under Trondheim Kammermusikkfestival i 2015. Billettene ble revet bort i løpet av få minutter, og ble en suksess. Siden har den blitt invitert til flere steder rundt om i landet. Under Glogerfestspillene vil kammeroperaen settes opp i musikkteateret torsdag kveld. - Her er det bare å ta med ungdommene og komme, sier Isa Katharina Gericke som spiller rollen som «sprudlemamma. – Det har vært spennende å arbeide med dette stoffet som er så aktuelt, morsomt og skremmende på samme tid. Publikum får møte klassiske nettkarakterer, menneskene bak disse identitetene og handlingen har i seg elementer fra nær nettvirkelighet. I denne operaen må jeg dessuten tolke en rollekarakter jeg absolutt ikke kan fordra, sier Isa, og ler.

I kammeroperaen spiller Isa sammen med Maija Skille, Torstein Fosmo og Andreas Elvenes. I tillegg er er det fire nettkommentatorer som tolkes av sang-studenter fra konservatoriet i Trondheim. Musikken som har et stort spenn, med referanser til både kabaret og kjente operaer, underbygger karakterene og er komponert av Trygve Brøske. I operaen har han med seg eminente musikere fra Trondheim Sinfonietta og Erlend Smalås på kontrabass og tuba.

Samtale om kommentarfelt

Operakvelden under Glogerfestspillene starter med en samtale om kommentarfelt generelt. Redaktør Harald Stanghelle i Aftenposten innleder praten mellom blant andre Knut Olav Åmås, direktør i Fritt Ord og tekstforfatter Marianne Meløy.

Klikk for mer informasjon om kammeroperaen og billetter

Share

Gloger festspillene

94x132 gloger23.-27. januar 2019

Kongsberg kirke og Glogerorgelet står i sentrum når stjerneartister møtes med energi og musikkglede.

Billetter vil bli lagt ut på www.ticketco.no 

Se videoklipp og bilder:

youtube logo   Instagram logo  snapchat 40px