En hyllest til ordet
Hjem

Pubbanner

Illustrasjon banner GFS2019

Stjernenattbanner

Ord 450x450Helt siden mennesket fant språket, har ordene ledsaget våre følelser og uttrykksbehov. Ordene ble etterhvert en forutsetning for all kommunikasjon. Språk verden over har vokst seg frem med tiden, og synonym og ordtak har kommet til for å gi flere nyanser i vår omgang med hverandre. Med retorikken kom evnen til å overbevise, og sette ordene ut i handling. Etter århundrer med telegram, brev, bøker og dagbøker tok teknologien over med fax, e-mail, tweets, Facebook og kommentarfelt.

Takket være ytringsfriheten i store deler av verden, kan de fleste av oss nå ta del i samfunnet når som helst på døgnet, fra hvor som helst. Internett flommer over av meningsytringer, ofte skrevet i affekt og i mangel på impulskontroll. Ja, selv flere av verdens ledere melder om sine skiftende visjoner via Twitter-kontoen, eller en status på Facebook. Hva skjer med et samfunn når språket mister sin virkning? Når ordene ikke betyr noe lenger, og løgn og fordreining kamuflerer seg som sannheten?

Glogerfestspillene 2018 vil hylle ordet og dens reise gjennom tid. Under tema Ordskifte vil alle arrangementene på hver sin måte ha fokus på ordets betydning. Nett-troll og helsebloggere synger ut sine hat-tirader og oppskrifter i operaen Kommentarfeltet. Norske ungdommer skal tolke tekster fra Anne Franks dagbok i et nytt verk signert Marcus Paus.

Kjærlighetsbrev og leserinnlegg gjennom tidene vil også få sin egen plass i lunsjkonserter og festivalpub. Foredrag, debatter og samtaler er en selvfølge når ordet står i fokus. Derfor inviteres et knippe mennesker til å dele sine tanker, og til å utfordre lytterne. Vi skal se på retorikken i dagens samfunn, men også i musikkhistorien. Et musikalsk ordskifte kan være så mangt. Kammermusikken er basert på lytting, impulser og samarbeid. Likeså improvisasjonen. Hvordan låter ordskiftet når de yngre møter de mer etablerte? Til Glogerfestspillene 2018 kommer kammermusikere med stort spenn i alder, men med samme musikalske lidenskap og overbevisning om at musikken tar over der ordene slutter.

Isa Katharina Gericke
KUNSTNERISK LEDER / ARTISTIC DIRECTOR
Share

Gloger festspillene

94x132 gloger23.-27. januar 2019

Kongsberg kirke og Glogerorgelet står i sentrum når stjerneartister møtes med energi og musikkglede.

Billetter vil bli lagt ut på www.ticketco.no 

Se videoklipp og bilder:

youtube logo   Instagram logo  snapchat 40px