Glogerfestspillene
Hjem

Eldbjørg Hemsing banner

Lyden av GFS

Leif Ove Andsnes banner

Artistoversikt 2012

berit 900Berit Norbakken Solset tilhører eliten blant våre yngre sopraner. Etter avsluttet diplomstudium ved Norges Musikkhøgskole vant hun i 2006 Rikskonsertenes prestisjefylte konkurranse INTRO-klassisk. Dette ledet blant annet til et tett samarbeid med Bjarte Eike og Barokksolistene.

Norbakken Solset er generelt opptatt av samtidig oppføringspraksis og har i en duo med pianisten Ingfrid Breie Nyhus på hammerklaver med stor suksess framført Haydns engelske sanger.

I tillegg til å være en flittig brukt solist i oratorier, pasjoner og messer har hun gitt solokonserter ved de tyngste festivalene i Norge, som Festspillene i Bergen, Oslo Kammermusikkfestival, Risør Kammermusikkfestival, Vestfold Festspillene og Nordlysfestivalen. Hun er jevnlig solist med de fremste orkesterne og dirigentene i Norge.

Hennes spesialitet er kirkemusikk, samtidsmusikk og lied, men hun har i de senere år også sunget opera med stor suksess. Senest i rollen som Abel i Scarlattis Il Primo Omicidio under Glogerfestspillene i Kongsberg 2010.

I 2012 synger hun hovedrollen i den nyskrevne operaen, Heksehammaren (R. Rasmussen).

Mer info på www.norbakkensolset.com

Hubert WildBle født i Karlsruhe, og studerte fiolin, sang og klaver ved musikkhøgskolen I Köln/Aachen. Sangstudiene ble fullført med professor Rudolf Bautz, hvor diplomeksamen ble avlagt med utmerkelse. Siden studerte han i Liedklassen til professor Dietrich Fischer-Dieskau ved Universität der Künste i Berlin. I 1995 fikk han sitt første operaengasjement ved Theater Essen, siden fulgte gjestespill ved operahuset i Aachen, Maastricht.

I 1998 ble han prisvinner ved den 30. Internasjonale sangkonkurransen "Toti dal Monte" I Treviso I Italia. Derfra ble han engasjert i operaen Faust av Charles Gounaud ved operaen I Treviso, Rovigo og Trento under musikalsk ledelse av Peter Maag. Videre fulgte engasjement i ensemblet ved Theater Vorpommern i Stralsund, ved Wiener Kammeroper, og Theater Heidelberg.

For tiden er han solist ved Landestheater Salzburg hvor han tolker store roller som bl.a. Figaro i Mozarts Le nozze di Fiagro og Angelotti i Puccinis Tosca.

Ved siden av barytonfaget har han spesialisert seg også som kontratenor, og tolker gjerne barokke roller som krever et slikt stemmfag. Som Lied- og konsertsanger er Hubert ofte invitert til internasjonale festivaler.

Mer info: www.hubertwild.de

annecarolynschluterAnne-Carolyn er opprinnelig tysk, nå bosatt i Norge. Hun fullførte sine sangstudier ved Kölner Musikhochschule I 1999. Hun er kjent for et bredt repertoar som opera-og konsertsangerinne med et spenn fra Cavalli frem til dagens komponister. Hun har en forkjærlighet for Lieder og romanser og gir jevnlig recitals i Tyskland, Kina, Island og Norge.

Anne-Carolyn har arbeidet med dirigent Sir Colin Davies, og turnert med dirigent Claudio Abbado ved ulike operahus og festivaler. Innen kirkemusikk har hun samarbeidet med Helmuth Rilling i verk som spenner fra Claudio Monteverdi til Wolfgang Rihm. Hun har også sunget under blant andre Konrad Junghändl, Sir Roger Norrington og Celso Antunes. I 2009 tolket hun rollen som skognymfe i Dvoraks Rusalka ved Den Norske Opera og Ballett i Bjørvika

Anne-Carolyn medvirker ved flere cd-innspillinger som Tryllefløyten med Claudio Abbado (Deutsche Grammophon) og på den prisvinnende innspillingen av Frank Schreckers Das Spielwerk und die Prinzessin

Mer info: www.annecarolynschlueter.com

W plaggeWolfgang ble født i Oslo av nederlandske foreldre. Han viste meget tidlig en glødende interesse for klassisk musikk, og begynte som fireåring å spille piano, samtidig som han gjorde sine første komposisjonsforsøk. 10 år gammel vant han en internasjonal talentkonkurranse i engelsk fjernsyn; året etter Ungdommens Pianomesterskap i Oslo.

I 1972 gjorde han en oppsiktsvekkende klaverdebut i Oslo - med H.M. kong Olav V til stede i salen. Han har siden vunnet flere nasjonale og internasjonale priser og legater, bl.a. Forsbergs Legat i 1979 og Levinprisen i 1987. I 1986 avsluttet han sine 6-årige studier ved Musikkhøyskolen i Hamburg, Tyskland, med utmerkelse.

Han er aktiv som utøver over store deler av verden, og er en ettertraktet kammermusiker. Han har vært solist med et stort antall orkestre, og har samarbeidet med en rekke fremtredende utøvere, som Ole Edvard Antonsen, Jens Harald Bratlie, Alexandr Dmitriev, Philippe Entremont, Lutz Herbig, Piotr Janowski, Evgeni Koroliov, Solveig Kringlebotn, Truls Mørk, Robert Oppenheimer, Leif Segerstam, Roberto Szidon, Lars Anders Tomter og mange andre.

Han har spilt inn CD-er på platemerkene SIMAX, 2L, Crystal og Norske Gram.

Komponisten Wolfgang Plagge har, siden han fikk sine første komposisjoner utgitt som tolvåring, utviklet seg til en moden, egenartet og mangesidig skapende kunstner med en omfattende produksjon. Hans verkliste spenner fra liturgisk musikk til symfoniske verker, og kammermusikk og solistisk klavermusikk utgjør en hoveddel. Han har fattet en særlig interesse for blåseinstrumenter, og har skrevet en rekke betydelige verker for tre- og messingblåsere i kammermusikalske konstellasjoner. Flere av hans komposisjoner er allerede i ferd med å få status som standardverker.

Videre har han lenge hatt en forkjærlighet for oldtidsmusikken i Nord-Europa, og en lang rekke verker er oppstått som følge av hans forskning på tidlig norsk middelalder.

Helt siden studietiden i Norge og Tyskland har fenomenet tid vært en viktig komponent i Plagges musikk, både i direkte og indirekte forstand: Betraktninger og studier omkring tidsforløp, manipulasjon av tidsfølelse og utnyttelse av tiden som formelement er vesentlige faktorer i hans kreative prosess.

Wolfgang Plagges musikk oppføres nå av enkeltmusikere, ensembler og orkestre over hele verden, og hans ry som komponist er i stadig vekst. I 1996 var han "Årets komponist" i Trondheim Symfoniorkester. Han mottok den amerikanske ASCAP Award i 2001 og vant Vocal Nord's komponistkonkurranse i 2003. En rekke av hans verker finnes innspilt på CD, og notemateriell er tilgjengelig hos 2L e-scores, Musikk-Husets Forlag as eller Norsk Musikkinformasjon. Han er medlem av Norsk Komponistforening.

staalsett1Stålsett ble født 1935 i Nordkapp og studerte teologi i Norge og USA. Har hatt en rekke kirkelige stillinger nasjonalt og internasjonalt, sist som Biskop i Oslo bispedømme fra 1998 til 2005. Han har bl.a. vært, generalsekretær i Det lutherske Verdensforbund, prost i Sør Østerdal prosti og generalsekretær i Det norske bibelselskap. Han har hatt en rekke verv i kirke og samfunn, bl. a som medlem av Nobelkomiteen i 14 år. Og han har deltatt i FNs arbeid for menneskerettigheter og nedrustning, og i arbeidet knyttet til HIV/AIDS. Han har hatt en rekke styreverv bl a. i Kirkens Nødhjelp og Bymisjonen Oslo. Han er medstifter av Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival og har vært styreleder i ti år. Siden 2006 har han vært Spesialutsending for Norge til fredsprosessen i Øst-Timor

Han er med i ledelsen av Verdensorganisasjonen Religioner for Fred, og formann for Det Europeiske Råd av Religionsledere, som begge arbeider for fred og forsoning i religiøse, sosiale og politiske konflikter. Han er bl.a. engasjert i prosjekter i Indonesia, Burma og Kirgisistan. Stålsett har utgitt en rekke bøker og driver en utstrakt virksomhet som foredragsholder og skribent. Han mottatt en rekke æresdoktorgrader og ordener, bl.a. Kommandør av St. Olav Ordenen, Storkorset av Guatemalas Quetzal Orden, og Øst-Timors Orden.

Priya MitchellBritiske Priya Mitchell beskrives i magasinet "The Strad" som en av de fremste fiolinister i sin generasjon. Hun studerte med David Takeno ved Yehudi Menuhin School, med Zachar Bron i Tyskland, og tilbragte også to år ved konservatoriet i Wien. Hun har vært britisk representant i serien "Rising Star" ved flere europeiske konserthus og har gitt strålende konserter med blant andre Royal Philharmonic Orchestra, BBC Symphony Orchestra, BBC Philharmonic Orchestra, Bournemouth Symphony Orchestra, English Chamber Orchestra, Royal Liverpool Philharmonic og Philharmonia. Utenfor England har hun samarbeidet med Belgisk Radio-orkester, Sinfonia Varsovia, Polsk Kammerorkester, Moskva Philharmonic Orchestra og Deutsches Sinfonie-Orchester Berlin.

Som kammermusiker er hun en ettertraktet gjest ved mange internasjonale festivaler som i Osnabück, Risør, Stavanger, Lugano og Kühmo. Sommeren 2000 startet hun sin egen festival og ble kunstnerisk leder av The Oxford Chamber Music Festival. Avisen The Independent skriver at dette er en festival som setter Oxford på verdenskartet over klassisk musikk, og The Daily Telegraph utpeker denne festivalen som "a musical Miracle".

Mer info på: www.musicauniversalis-artists.com/artists/3

aksel kolstadAksel Kolstad har mottatt en rekke priser og hedersbevisninger. I 2010 ble han tildelt den prestisjetunge Kjell Bækkelund-prisen. Han fullførte sin bacheloreksamen under Sigurd Slåttebrekk ved det utøvende kandidatstudiet i klaver ved Norges Musikkhøgskole våren 2006.

Siden avsluttet han sitt master-studium ved samme institusjon i 2008 med fordypning i alle George Gershwins klaverkonserter.

Kolstad ble så tatt opp som eneste pianist ved det prestisjetunge Professional Studies ved Manhattan School of Music i New York, USA, men valgte å takke nei på grunn av sitt voksende Café de Concert-konsept som ble støttet med 400.000 NOK av Innovasjon Norge i 2008. I tillegg til virke som pianist og komponist er han gründer og kunstnerisk ansvarlig for Café de Concert i Oslo, verdens første klassiske konsertcafé og er også kunsterisk leder for Café de Concert-festivalen i Fredrikstad og Oslo. Nylig åpnet han galleriversjonen av Café de Concert på Tjuvholmen i Oslo.

Kolstad studerte komposisjon med Wolfgang Plagge, og har komponert hundrevis av verk for soloinstrumenter og orkester. Hans musikk er publisert på Musikk-Husets Forlag og han er medlem i Norsk Komponistforbund. I det siste har han spilt historiske så vel som egne verk i Oslo, New York, Moskva, St.Petersburg, Tallinn, Los Angeles, Washington, Paris og Bolzano.

Kolstad skrev nylig ferdig sin ballett Sagaen om Isfolket etter tillatelse fra forfatter Margit Sandemo.

De solistiske oppgavene er mange og varierte, blant annet med ulike symfoniorkestre og etablerte ensembler. Han er også aktiv som dirigent for ulike sammensatte orkestre. Han er en skattet gjest ved mange festivaler hjemme og ute. I 2010 debuterte Aksel Kolstad i Carnegie Hall, New York med fullt hus og stående applaus i Weill Recital Hall. Amerikansk presse har for lengst beskrevet ham som en ny Victor Borge.

Mer info: www.akselkolstad.com

per arne_glorvigenPer Arne er en av dagens fremste på det argentinske instrumentet bandoneón (en type trekkspill). Hans interesse for bandoneón begynte da han var 25, og etter endte studier på akkordeon ved Norges Musikkhøgskole i Oslo flyttet han til Paris og møtte den argentinske bandoneónlegenden Juan José Mosalini. Etter to års studier med Mosalini og flere opphold i Buenos Aires, startet Glorvigens karriere som profesjonell bandoneónist.

I tillegg til tango har Glorvigen utviklet bandoneónens repertoar ved å spille alt fra barokk, kletzmer, pop og samtidsmusikk. Unge komponister som Willem Jeths (Holland), Bernd Franke (Tyskland),Henrik Hellstenius (Norge) og Luis Naon (Argentina/Frankrike) har alle dedikert konserter til Glorvigen. I 2003 konserterte han med Alban Berg kvartetten, noe som også resulterte i en innspilling. Blant Per Arne Glorvigens musikalske partnere finner vi artister som Giora Feidman (klarinett), Göran Söllscher (klassisk gitar), ensembler som Tango for 3, Leipziger Streichquartett, Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, BBC Symphony Orchestra, Guiseppe Verdi Milano, Dansk Radios Symfoniorkester, Oslo Filharmonien, Russian National Orchestra og Orchestre de Paris.

Fiolinisten Gidon Kremer står som en av Glorvigens viktigste samarbeidspartnere. Sammen har de gjort fire cd-innspillinger og spilt over hundre konserter sammen verden over. Per Arne Glorvigen arbeider også som entertainer og komiker med språklige sketsjer som sin spesialitet.

For tiden studerer han i Paris hos Eric Tanguy (komposisjon) og Guillaume Conesson (orkestrering). Glorvigen medvirker på tallrike innspillinger for Auvidis, Nonesuch, Sony Classical, Teldec,EMI Classics og Deutsche Grammophon

Mer info på: www.perarne.net

Steinar HaugerudSteinar spesialiserte seg tidlig innen tangomusikken, og har flere opphold i Buenos Aires bak seg både som tangoutøver og student. Sammen med gruppen Tango for 3 har han vært solist med bl.a. Oslofilharmonien, BBC Symphony Orchestra, Deutsche Kammerfilharmonie, Junge Philharmonie Salzburg og Dresden Philharmonische Orchester.

I tillegg har gruppen gjennom flere år produsert en rekke konserter og innspillinger, samt medvirket ved festivaler i Norden, Tyskland, Nederland, Belgia, Sveits, Italia, Spania, Frankrike og Argentina.

Steinar er utdannet Norges Musikkhøgskole, og har siden sin eksamen der spilt med alle de profesjonelle symfoniorkestrene i Norge og dessuten i Det Norske Kammerorkester, Den Norske Opera, Bodø Sinfonietta, Tromsø Kammerorkeseter, NOSO og Oslo Camerata. I tillegg har han også spilt med en rekke kammerensembler både i Norge, Sverige og Danmark.

Han har i en periode vært tilknyttet musikkonservatoriet i Trondheim som veileder i fordypningsemnet "Utøvende tango" på masternivå.

Carl Ghazarossian_Carl Ghazarossian ble født Marseille og har sine studier fra Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris, og Guildhall School of Music and Drama i London. Carl er en prisbelønnet tenor med hovedvekt på repertoaret fra 1600- og 1700-tallet. Siden 2004 har han jevnlig samarbeidet med dirigenten Jean-Claude Malgoire ved Atelier Lyrique de Tourcoing, og turnert med ham i Frankrike og Tyskland som Eurimaco i Monteverdi's Il Ritorno d'Ulisse in Patria, Pastor 2 og Spirito 2 i Montverdi's Orfeo, Don Basilio og Don Curzio i Nozze di Figaro, Bastien i Bastien und Bastiennne, Frontignac i La Créole av Offenbach, og Idamante i Idomeneo av bade Campra og Mozart.

Carl har sunget ved ledende operahus og konsertsaler i Frankrike og Europa som Théâtre du Châtelet, Théâtre des Champs-Elysées, Sociedad Filarmonica i Bilbao og Theater Wiesbaden.

I 2005 inviterte Marc Minkowski ham til Salzburg for å synge rollen som Corydon i Acis og Galatea av Händel ved festivalen Pentecoste. Siden den gang har han vært fast gjest ved mange ulike internasjonale festivaler.

Carl Ghazarossian har arbeidet med renommerte dirigenter som Benjamin Lévy, Dominique Daigremont, Philippe Hui, Hugo Reyne, Martin Gester, Gilbert Bezzina, Graziella Contratto og William Christie.

I 2007 debuterte han ved Festival d'Aix-en-Provence i en nyproduksjoen av Orfeo , dirigert av René Jacobs og under regi av Trisha Brown. Nylig sang han Don Curzio i Nozze di Figaro ved Opéra de Lille og ved Théâtre des Champs-Elysées under Emmanuelle Haïm.

Carl Ghazarossian medvirker på flere innspillinger bl.a. på Motet pour une longue Offrande (Virgin) av Charpentier under ledelse av William Christie.

I en DVD med Monteverdis L'Orfeo (Dynamic) synger Carl rollen som Pastor 2 og Spirito 2 under ledelse av Jean-Claude Malgoire. Denne innspillingen har fått strålende mottagelse hos musikkritikere I Frankrike og Italia.

Mer info på:www.carlghazarossian.com

Isa GerickeIsa har sin utdannelse fra Norges Musikkhøgskole og Hochschule der Künste i Berlin.

Hun har vunnet en rekke priser og ble nylig beæret med Det Norske Selskabs aller første Wessel-pris for sitt arbeid med å fremme norsk vokalmusikk. Isa er kjent for sin allsidighet, og konsert- og operarollene er mange og varierte. Operadebuten fant sted i 2003 som Grete i Humperdincks Hans og Grete ved Den Norske Opera. I åpningssesongen til den nye operaen i Bjørvika sang hun Euridice i Monteverdis Orfeo. Sist sommer debuterte hun som Gudrun i Spelet om Heilag Olav på Stiklestad. Kommende sesong synger hun 1. Dame i Mozarts Tryllefløyten med Opera Sør I Kristiansand, og Euridice i Glucks opera Orfeo ed Euridice i Potsdam utenfor Berlin.

Solistengasjementene inkluderer samarbeid med bl.a Oslo Filharmonien, Akademie für alte Musik Berlin, TrondheimSolistene, BBC Symphonic Orchestra, Kammerakademie Potsdam, Tsjekkisk Filharmoni, og dirigenter som Sir Andrew Davies, Manfred Honneck, Philippe Herreweghe og Ole Kristian Ruud. Isa er ofte gjest ved de mange kammermusikkfestivalene hjemme og ute. Høsten 2008 debuterte hun i London med en kritikerrost recital i Wigmore Hall. For plateselskapet Simax Grappa har Isa gjort en rekke innspillinger. På sin siste solo-cd «Til Eva» hylles sangerinnen Eva Sars Nansen med en samling norske romanser.

Isa er en av initiativtakerne bak Oslo Barokkopera, og ble nylig tilsatt som kunstnerisk rådgiver for MiN-ensemblet I Narvik. Siden starten i 2001 har hun vært kunstnerisk leder for Glogerfestspillene.

Bilder og info: www.isagericke.com

DR vokalensembletDet danske DR VokalEnsemblet ble etablert i 2007 og består av 18 sangere som behersker et bredt repertoar av musikk for små kor og solister. I løpet av ensemblets korte levetid har sangerne gitt konserter med program bestående av alt fra tidligmusikk gjennom romantikken til samtidsmusikk sunget med detaljrikdom, dynamikk og engasjement. Når musikken krever det hender det at koret får hjelp fra noen av sine 56 profesjonelle kolleger i det danske National Choir / DR bidrar. Denne fleksibiliteten gjør at  størrelsen på ensemblet kan skreddersys til musikken. Sammen kan de 74 sangerne utføre store korverk med orkester, for eksempel på Dansk Radios torsdagskonserter sammen med det danske Symfoniorkesteret / DR eller ved radioens slottskonserter sammen med den danske Radio Sinfonietta.

DR VokalEnsemblet synger på heltid for Danmarks Radio (DR), men kan også bidra i andre kors prosjekter. Ensemblet møter ungdommer på deres hjemmebane i grunnskoler og videregående skoler, er med sangstudenter ved Musikkhøyskolen, synger med amatører på seminarer eller workshops, eller supplerer på konserter. Korets 18 sangerne kan også delta i musikkdrama prosjekter.

Ensemblet har allerede hatt en sterk påvirkning, og i løpet av sine første atten måneder holdt de 84 konserter. Koret har sunget opera i Royal Opera samt religiøs musikk fra barokken med Concerto Copenhagen. De har også samarbeidet med flere regionale orkestre, NDR i Hamburg, Malmö Symfoniorkester og Bergen Filharmoniske Orkester. De fleste konsertene har vært holdt i København, men koret har også besøkt andre danske byer jevnlig og har også gitt mange konserter i Sverige, Norge, Tyskland, Polen, London og St. Petersburg. Siden 2011 er den svenske dirigenten Olof Boman sjefsdirigent, men koret arbeider også med mange gjestedirigenter som Peter Dijkstra, Fredrik Malmberg, Stephen Layton, Søren K. Hansen og Michael Bojesen.

Mer info på www.myspace.com/drve

Gloger festspillene

94x132 gloger24.-28. januar 2018

Kongsberg kirke og Glogerorgelet står i sentrum når stjerneartister møtes med energi og musikkglede.

Billetter: www.ticketco.no

Se videoklipp og bilder:

youtube logo   Instagram logo  snapchat 40px