Glogerfestspillene
Hjem

Eldbjørg Hemsing banner

Lyden av GFS

Leif Ove Andsnes banner

Glogerfestspillene 2018

Tonenes talekunstBarokkbratsjisten Mari Giske har laget en serie for NRK P2 om musikk og følelser, og til frokostkonserten lørdag under Glogerfestspillene har hun med seg tre andre musikere fra Barokkanerne for å fortelle i ord og toner om hvordan barokkmusikk snakker til oss.

I begynnelsen var ordet – eller var det egentlig sånn? Kanskje musikken kom først? Rytmen, sangen, melodien? - Språket og musikken har vokst opp nærmest som siamesiske tvillinger gjennom menneskets historie, og selv musikk uten tekst har mange klare fellestrekk med språket sier Mari Giske, og fortsetter - Både språk og kroppsspråk spiller også sterke roller i musikkens evne til å vekke følelser i oss, og alt dette var noe barokkomponistene var opptatt av.

AtilAA AndsnesMed konsertene «Classics for dummies» har Glogerfestspillene i en flere år fylt Kongsberg kirke med musikkelskere. Konserten er en ønskekonsert hvor noe av det beste fra den klassiske musikken fremføres av utøvere i verdensklasse. I år har konserten fått navnet «Klassisk fra A til Å» og hele 11 Glogerartister vil stå på scenen i Kongsberg Musikkteater.

- Dette er konserten hvor humor og anekdoter ledsager tonene, sier kunstnerisk leder, Isa Katharina Gericke. Sammen med Frank Havrøy skal hun lede publikum gjennom konserten, og lover at glimt i øyet og fortellerglede vil være rammen rundt fantastisk musikk. - Vi som står på scenen elsker jo denne musikken, og vi håper at noe av denne lidenskapen skal skinne over scenekanten.

Andsnes åpner

Leif Ove Andsnes åpner denne konserten, og siden Andsnes konsert «Stjernenatt» ble tidlig utsolgt er dette nok en fin mulighet til å oppleve verdensstjernen under Glogerfestspillene.

Operapub 450x450Glogerfestspillene gjentar fjorårets suksess med operapub på Smeltehytta lørdag kveld. Årets operapub preges av det skrevne ord, anekdoter, humor og merkelige historier. Det blir et dypdykk i leserbrevets historie og kanskje får publikum også noen godbiter fra Laagendalspostens arkiver?

- Operapuben er en kveld med klassisk sang og masse humor som ramme rundt den gode drikken, sier kunstnerisk leder Isa Katharina Gericke.

Mennesket har til alle tider sendt skriftlige beskjeder til hverandre, og årets operapub vil være inspirert av alt fra leserbrev, kjærlighetsbrev til avskjedsbrev. - I opera-litteraturen finnes det mang en brevarie, sier Isa, som selv skal synge litt under operapuben sammen med Frank Havrøy. Med seg har de også to stjerneskudd fra Norges Musikkhøgskole, det er sopranen Olivera Tićević og barytonen Carl-Christian Kure. 

Artikkelbilde MiniGloger 2018MiniGloger er Glogerfestspillenes egen festival for barna. Festivalen arrangeres lørdag 28. januar på KRONA, og hele bygget vil yre av musikk, latter, spenning og lek.

MiniGloger starter kl. 12.00 med en rundtur på KRONA som viser barna hvor de ulike aktivitetene er befinner seg i bygget. Underveis blir det noen overraskelser! I løpet av dagen holder stjerneskuddene på Young Artist Gloger Academy (YAGA) og Det Norske Jentekor konserter for barna i Sølvsalen, vi kårer vinneren av årets Glogerfestspilldikt og arrangerer kunstutstilling. Det blir danseforestilling med Studio3 i Musikkteateret, Sirkusskole i Vitensenteret, lesestund og ordleker på biblioteket og du får muligheten til å lære litt om ulike instrumenter, hvordan de er laget, hvordan de lager lyd, hvordan de høres ut og hvordan du spiller på de ulike instrumentene. Plutselig Sirkus, som har hatt workshops for barna gjennom dagen, avslutter MiniGloger med sin forestilling "Indigos forunderlige verden".

Bunnlinja 450x450Det er bunnlinja som gjelder har vi blitt fortalt. Men hvor er den, egentlig? Under festspillpuben i Smeltehytta fredag under Glogerfestspillene får du oppleve suksessduoen Brøløy i den kritikerroste forestillingen «En topptur til bunnlinja». Forestillingen omhandler bunnlinja, ikke i et økonomisk perspektiv, men i et livsperspektiv og har i flere omganger har gått for fulle hus på Trøndelag teater.

Molteloven og forvaltningsansvar

År etter år er det noen som sliter med bunnlinja. I den fabulerende og grenseløse forestillingen tar Meløy publikum med på en vandring sammen med hennes aldrende far på Meløya. De dagligdagse problemstillingene hun henter frem er noe de fleste kjenner seg igjen i. Her tar hun en storopprydning i skolten og i livsregnskapet dukker både molteloven og forvaltningsansvaret opp.

AnneFrank«The beauty that still remains» er skrevet over tekster fra Anne Franks dagbok. Bestillingsverket ble urfremført under den offisielle markeringen av frigjørings-jubileet i 2015 og fremføres i Kongsberg kirke lørdag under festspillene. Anne Franks tekster formidles av jenter fra 12-21 år i Det Norske Jentekor.

Å jobbe med tekster fra Anne Franks dagbok har vært en sterk prosess for jentene i Det Norske Jentekor. - For de fleste norske barn og unge i dag, er krig noe som er langt borte, sier korets dirigent Anne Karin Sunndal-Ask. Sammen har de reflektert rundt Anne Franks opplevelser og tanker, om krigen og vår frihet og fred i dag.

- At jenter i alderen 12-21 år skal framføre dette verket, vil være spesielt av flere årsaker, sier kunstnerisk leder Isa Katharina Gericke. De er i samme alder som Anne Frank var da hun skrev disse tekstene og det gir en sterk formidling.

KommentarfeltetFør ble sannheten servert av barn og fulle folk. Så kom kommentarfeltene. Hvordan høres det ut når lidenskapelige nettdebattanter, vemmelige nett-troll, oversprudlende bloggere og sidekommentatorer synger ut i en opera? Tekstforfatter Marianne Meløy og komponist Trygve Brøske har ivrig fulgt med i kommentarfeltene og laget en opera basert på tekster derfra. Kammeroperaen var en av de første i verden som ble skrevet om denne typen nettvirkelighet og blir fremført under Glogerfestspillene.

Kommentarfeltet tar temperaturen på tiden vi lever i. I kammeroperaen møter vi nettroll, glade bloggere, fitnessguruer, selvlærte fagspesialister, bløtdyr og i alle fall en moderator. Det blir saftige kraftsalver, såre skrik, nådeløse utskjellinger, hatretorikk, bolleoppskrifter og ett og annet digitalt selvmord. 

Sturla 450x450Temaet for Glogerfestspillene 2018 er “ordskifte”. Og er det noe årets festspillpredikant er kjent for, så er det nettopp hans sterke stemme i det offentlige ordskiftet. Professor Sturla Stålsett har blant annet blitt betegnet som “engelen på samfunnets skulder”. Han har markert seg som en uredd forsvarer av de svakeste blant oss.

Sturla Stålset er idag professor i diakoni, religion og samfunn ved Det teologiske menighetsfakultet og har arbeidet både for Kirkens Nødhjelp, Kirkens Bymisjon, Frivillighet Norge, Åpen Folkekirke og ledet komiteen nedsatt av Kulturdepartementet for å gå gjennom tros- og livssynspolitikken (Stålsett-utvalget). I tillegg er han en også gitarist, sanger og låtskriver, og har gitt ut to soloalbum: Ingenting som før (2014) og Glansdager (2017), begge på Waterfall Music.

LunsjkonserteneLunsjkonserten under Glogerfestspillene har vært tidlig utsolgt de siste årene og mange har ønsket seg billett uten å få det. -Dette har vi tatt konsekvensen av sier daglig leder Margit Åsarmoen, og fortsetter – I år tilbyr vi lunsjkonsert både lørdag og søndag under Glogerfestspillene. Mens lørdagens lunsjkonsert er tilegnet munnrappe toner møtes klassiske musikere som å dyrke sin felles lidenskap for folkemusikk på Jonas B. Gundersen søndag.

Munnrappe toner

- Per Arne Glorvigen er ikke bare kjent for sitt eminente bandoneon-spill. Han er også en virtuos ordkunstner. Hans munnrappe kommentarer og legendariske imitasjoner vil garantert by på en munter stund på Jonas B. Gundersen lørdag under Glogerfestspillene, sier kunstnerisk leder Isa Katharina Gericke.

ferrari2 Under Glogerfestspillenes avslutningskonsert 28. januar oppheves sjangergrensene når Kongsberg kirke fylles av lidenskapelige argentinske toner i tangoprosjektet «El arte de la Fuga y del Tango». Per Arne Glorvigen er kjent for sitt eminente bandoneon-spill på «trekkspillets Ferrari».

Fra transportabelt kirkeorgel til argentinske barer

Ingen musikkgenre virker i utgangspunktet fjernere fra hverandre enn den lidenskapelige argentinske tangoen og de strengt komponerte fugene fra Bachs siste verk. Men fellespunktene er der: bandoneonet var opprinnelig tenkt som et transportabelt kirkeorgel i opprinnelseslandet Tyskland før tangotrekkspillet det havnet på argentinske barer. Bandoneon-spillerne i Buenos Aires begynner som regel dagen med Bach og mate (argentinsk te), for så å spille tango til dans til klokka fem om morgenen. Polyfoni (flerstemthet) har preget tangoen da de fleste arrangører og komponister har bakgrunn fra klassisk musikk.

sjangerskifteGlogerfestspillene 2018 vil hylle ordet og dens reise gjennom tid. Ordskiftet vises blant annet ved at sjangergrensene oppheves og i januar byr festspillene på både jazz og tango i vintermørket. I samarbeid med Jazz Evidence inviteres det til musikalsk lek under Come Shine konserten i Kongsberg kirke 24. januar. I tillegg vil årets fylkeskunstner Erlend Skomsvoll gi nye impulser til 300 år gamle toner i Musikkteateret 26. januar.

Drømmebandet for enhver jazzklubb

Årets tema er «ordskifte», og hva er vel da mer naturlig enn at jazzen inviteres med inn i den klassiske musikkfesten? Come Shine har vært en lysende stjerne på den norske jazzhimmelen de siste 20 årene. I anledning jubileet inviterer Glogerfestspillene og Jazz Evidence til konsert i Kongsberg kirke 24. januar. Jazz og kammermusikk har mye til felles, og under konserten i kirken vil også en og annen festspillartist inviteres med i den musikalske leken.

Leif ove Andsnes

Glogerfestspillene er veldig stolte over å kunne presentere verdens beste pianist, Leif Ove Andsnes, under Glogerfestspillene 2018. Han er tvillingpappa, festivalsjef og verdenspianist, og klaverspillet hans beskrives som utenomjordisk vakkert. Hans måte å tolke musikk på er et forbilde for en hel generasjon pianister og under Glogerfestspillene 2018 spiller han seg inn i Kongsbergs Glogerhistorie. Gå ikke glipp av denne muligheten til å høre en av vår tids fremste musikere i Kongsberg i januar.

Andsnes begynte å studere musikk på fulltid rett etter ungdomskolen og det tok ikke mange år før han fikk sitt internasjonale gjennombrudd. I 27 år har Leif Ove Andsnes hatt en internasjonal karriere som pianist, noe som innebærer 200 reisedøgn og 100 konserter i året. Dette aktivtetsnivået ble noe mindre da han ble far for første gang i 2010 og senere også til tvillinger.

 

 #minglogerløpye gir deg tips til hvilke konserter under Glogerfestspillene som kan passe ditt ferdighetsnivå.

Gloger festspillene

94x132 gloger24.-28. januar 2018

Kongsberg kirke og Glogerorgelet står i sentrum når stjerneartister møtes med energi og musikkglede.

Billetter: www.ticketco.no

Se videoklipp og bilder:

youtube logo   Instagram logo  snapchat 40px