Glogerfestspillene
Hjem

Antje

Profil ny

minglogerlype-square black

Glogerfestspillene 25.-29. januar 2017

aksel 450x450Den engelske barokktrompet-helten Mark Bennett leder avslutningskonserten under årets festspill. Med seg i Kongsberg kirke har han gjesteartistene Barokkanerne og Aksel Rykkvin. Barokkanerne er et ensemble med stor rutine mens den unge guttesopranen Aksel Rykkvin er en ny stemme som har gjort seg internasjonalt bemerket.

- Avslutningen av årets festspill blir både festlig og symbolsk, sier festspillenes musikalske leder Isa Katharina Gericke. - I barokkmusikken er trompeten gledens og seierens instrument, så vi har valgt den engelske barokktrompetisten Mark Bennett til lede oss gjennom avslutningskonserten, fortsetter Isa. Bennett har med seg det eminente ensemblet Barokkanerne. Det Oslo-basert tidligmusikkensemble som debuterte sommeren 1989 og er av Norges mest aktive barokkensemble.

gunnarandfrank 450x450På lunsjkonserten fredag under Glogerfestspillene tar Gunnar Flagstad og Frank Havrøy tak i det aller meste kanoniserte sangene fra Schubert og forsøker å flytte disse tilbake inn i en intim sfære på Smeltehytta der galskap og gladskap går hånd i hånd.

Frankågunnar

Frank Havrøy har mange strenger å spille på. Han er sanger, komponist, arrangør og medlem av vokalgruppa Nordic Voices. Det er først og fremst sangeren og humoristen Frank Havrøy publikum får møte under lunsjkonserten. Baryton-solisten har sunget på en rekke konserter med både verdslig og kirkelig preg og vært med i flere operaoppsetninger.
Gunnar Flagstad spiller klaver og er førsteamanuensis i akkompagnement. Han har opptrådt i ledende konserthus som bl.a. Wigmore Hall og BBC Radio 3. Han er jevnlig gjest i NRK radio og TV, og har turnert landet rundt med Rikskonsertene. Som kammermusiker spiller han bl.a. i Tine Thing Helseth Quintet.

stjerneorkester

Glogerfestspillene får celebert besøk i år. Camerata Bern er et av de meste etterspurte kammerorkestrene i Europa og har stått på ønskelisten lenge. Det er skikkelig stas at vi får Camerata Bern til festspillene. Alle som spiller i det sveitsiske orkesteret et fremragende solister og deres kunstneriske leder, Antje Weithaas, tilhører de store fiolinistene i vår tid,.

Camerata Bern ble grunnlagt i 1962 ut fra ideen om å kunne spille med fleksibel besetning uten dirigent. Kammerorkesteret ble rasket et av de mest anerkjente i Europa. Kunstnerisk leder er Antje Weithaas og spillet kjennetegnes med en subtil og homogen klangkultur preget av karisma og spontanitet.

Classicforwinds 450x450

Fredagen under festspillene leder Tine Thing Helseth oss gjennom en festkveld med blåseinstrumenter og klassikere i fokus. Under Classics for Wings er Tine både programleder og solist og har med seg KV-Musikken og Kongsberg Byorkester på den flotte scenen i Kongsberg Musikkteater.

Tine Thing Helseth etablerte seg tidlig som en av verdens ledende trompetister, med en myk, klar og gjenkjennelig klang i spillet. Hennes sjarm og kunnskap har også gjort henne til en skattet programleder i NRK TV og radio. Så langt i karrieren har hun vært solist med ledende orkestre over hele verden. Debutalbumet kom i 2007, og for det fikk hun fikk Spellemannprisen i kategorien ”Årets nykommer”. Høsten 2011 gav hun ut albumet Storyteller, det første av i alt fire album som ligger i avtalen med det verdensomspennende selskapet EMI. Tine er også kunstnerisk leder for Tine Thing Helseth Quintet (TTHQ) som vi får høre under festspillpuben lørdag kveld.

Operapub 450x450

Opera og pub – kan det forenes? Tydeligvis, for fenomenet operapub er etterhvert blitt godt utbredt i by og bygd her til lands. Vi hiver oss på trenden og inviterer til operapub torsdag til lørdag under festspillene. På våre klassiske nachspiel er musikken rammen rundt den gode drikken. Det er duket for en annerledes kveld på byen.

Klassisk Vorspiel lager klassisk nachspiel torsdag

Per Sundnes og Frode Larsen er programledere i radiosendingen Klassisk Vorspiel hvor de inviterer til fest med klassisk musikk og gode historier. Torsdag sørger de for en humørfylt ramme rundt vårt klassiske nachspiel med munnrappe ordspill, saftige anekdoter og inngående kunnskap.
Link til mer info og billettbestilling

frokostkonserter

Torsdag til lørdag i festspilluken kan du starte dagen med frokostkonsert og foredrag. Frokost serveres i forkant av konsertene og er inkludert i billettprisen. Har du lyst til å høre et utdrag fra Edvard Hoems siste bokprosjekt, domkirkepresten i Oslo sine tanker om reformasjonen eller Terje Nordbys mytologiske tråder? Velkommen til frokost, foredrag og konsert!

Edvard Hoem

Torsdag morgen får vi høre forfatter Edvard Hoem fortelle og lese fra sitt siste store bokprosjekt, Triologien, som tar utgangspunkt i dikterens egen slektshistorie og omhandler utvandringen fra Norge til Amerika. En sterk fortelling om håp og savn, om det nye og gamle landet, om arbeid og kjærlighet.

Kunstneriskrad

Årets Glogerfestspill er det første festspillet der programmet er satt sammen av vårt det nyopprettede kunstneriske rådet. Sammen utgjør de en faglig og kunstnerisk bredde og gir med det festspillene en ny dimensjon i sitt kunstneriske uttrykk, noe årets festspillprogram vil stå som et synlig bevis på.

Isa Katharina Gericke er kunstnerisk leder for Glogerfestspillene. Siden festspillenes begynnelse i 2001 har hun delt den kunstneriske ledelsen med Sveinung Bjelland (frem til 20017) og Olof Bohman (2007-2016). Olof gjennomførte sitt siste Glogerfestspill i fjor og i det kunstneriske arbeidet med 2017-festspillene har Isa fått med seg et kunstnerisk råd bestående av musikere og sentrale ressurser innen nordisk musikkliv.

demring

Temaet for Glogerfestspillene 2017 er "Demring". Den timen på morgen før mørket slipper helt og før soloppgangen tar til. Spenningen og drivkraften ligger ofte i det at vi vet hva vi legger bak oss, men ikke hva som venter når dagslyset og solen åpenbarer alt.

I 2017 er det 500 år siden reformasjonen – en teologisk og politisk omveltning som fikk stor betydning i Europa. Tiden etter var preget av oppbrudd, forandring og forventning. Vår kulturhistorie er preget av flere slike perioder hvor veien fra mørke til lys har inspirert kreativiteten hos oss mennesker. Og kanskje er demringen det beste bildet på denne tilstanden. Demring ble en naturlig oppfølger til fjorårets Glogerfestspill-tema Gjestfrihet.

I januardagene skal vi fabulere rundt det å bryte ut, bryte opp og å starte på nytt. Bli med på kontrastfylte opplevelser i vintermørket gjennom kjent – og mindre kjent – klassisk musikk. Årets festspill er det 17. i rekken. Vær forberedt på å bli begeistret, rørt og bergtatt av internasjonale stjerneartister.

Link til konserter under Glogerfestspillene 2017

havard 450x450

Håvard Fossbakken er valgt til ny styreleder i Glogerfestspillens styre. Med seg får han blant andre Kristin Franck og Tore Flesjø.

- Glogerakademiet og festspillene går inn i en ny fase og vi som nytt styre gleder oss veldig til å sette i gang med arbeidet, sier nyvalgt styreleder Håvard Fossbakken. Jeg er veldig gldd for det mannskapet som nå har sagt seg villige til å gi av sin kunnskap og erfaring for å utvikle Glogerakademiet og ikke minst Glogerfestspillene videre. Samtidig vil jeg takke de avtroppende styremedlemmene for at de gjennom mange år har bidratt til å etablere Glogerfestspillene på et høyt nasjonalt nivå innen sin sjanger. Det er et godt grunnlag og en solid arv vi i det nye styret har fått å forvalte, sier Fossbakken.

-Vår jobb er på den ene siden å fylle kirken med musikk. På den andre siden skal vi videreutvikle en festival som gjennom 15 år har etablert seg for en stor publikumsgruppe. Nå er oppgaven vår å etablere festspillene hos en enda bredere publikumsgruppe. Dette blir en prioritert sak for det nye styret, sier Fossbakken

I år lanserer vi #minglogerløpye som gir det tips til hvilke konserter under Glogerfestspillene som kan passe ditt ferdighetsnivå.

Gloger festspillene

94x132 gloger25.-29. januar 2017

Kongsberg kirke og Glogerorgelet står i sentrum når stjerneartister møtes med energi og musikkglede.

Billetter: www.ticketmaster.no

Se videoklipp og bilder:

youtube logo   Instagram logo  snapchat 40px

Glogerfestspillene 2017 i pressen:
Galskap og gladskap (LP)
Avslutningen blir både festelig og symbolsk (LP)
Stjerneorkester til festspillene (LP)
Så gavmildt var kulturrådet denne gang (LP +)
Grønn, rød og svart løype (LP +)
Snart er det på'n igjen (LP +)
Lokale blåsere møter verdensstjerner (LP)
Musikalsk manifestasjon av musikklinja  (LP +)
 
Om fjoråets festspill:
De fikk musikkprisen (LP web)
Ingen festspill uten disse karene (LP total)
Spilte klassisk for nybegynner (LP total)
Moro med Mandarinsaft (LP total)
Lurt å sikre festivalteltet i kveld (LP total)
Lager moro for de små (LP web)
Unge talenter i kø (LP total)
Kongsbergs klassiske talenter (LP total)
Se bildene fra Ode til Gloger (LP web)
Trivelig time i teltet (LP total)
Miniopera i Sølvsalen (Lp web)
Fiskum-bonde gir gratis ved til bålet (LP web)
Skal spille på åpningskonserten (LP web)
Fire Gloger-filmer på kino (LP web)
Festspillene brakte gjestfrihet til Raumyr (LP web)
Is-lek i kirkegårdsalléen (LP total)
Se den flotte isskulpturutstillingen (LP total)
Musikkelevene grep sjansen (LP total)
Får fram lyset i mørket (LP total)
Olof Boman gir seg i Gloger (LP total)
Alle her er flinke (LP total)
Billettkontor på Kirketorget (LP web)
Hør lokale prisvinnere (LP web)
Lippestad åpner Glogerfestspillene (LP web)
Rekordmange Glogerfrivillige (LP web)
Hva med litt grunnstrøk-meditasjon? (LP total)
I helgen blir det storøvelse (LP web)
To utsolgte konserter (LP total)
Programmet for jubileumsfestspillene (LP total)
Det koker nå før festivalen (LP total)